Mustáros-gombás ihlet

Reading time: 1 minute

A héten rengeteg féle növényt vettem, mert ezzel is szerettem volna arra sarkallni magam, hogy több zöldséget és gyümölcsöt egyek. Eddig sikerült is. 🙂 Egy hirtelen ihlet szüleménye e vegán étek.

A laskagombát szerettem volna megcsinálni először, mert tudjuk a gomba nem áll el sokáig. Ehhez vettem a fél nagyobb fej hagymát, ami a tegnapi főzésből maradt. Kockákra vágtam, megpároltam olajon, majd hozzáadtam a gombát is. Nem akartam paradicsomosra csinálni, mert a héten már csináltam egy olyat, így most rizs főzőkrémet terveztem a végén hozzáadni. Ehhez próbáltam ráérezni, hogy milyen fűszereket adjak. A választásom az őrölt szegfűszegre és gyömbérre esett. Az ötletet az egyik indiai couchsurfer vendégemtől loptam. Ő ezeket tette először az olajba, amikor együtt főztünk. Fura volt, mert nálunk a fűszereket inkább a végén szoktuk beletenni a sót és a borsot kivéve, meg a fűszerpaprikát is kicsit előbb, de figyelve, hogy ne égessük meg. Ám rájöttem, hogy ez nálunk ez a szabály inkább a zöldfűszerekre vonatkozik (petrezselyem, tárkony, bazsalikom, kakukkfű, stb.), mert azoknak az illóolajait nem jó megégetni. Aztán egy makaói lánytól jött a következő lépés ötlete: adtam hozzá egy kis szójaszószt. Próbáltam kicsit megpirítani a gombát és a hagymát. Majd mivel a szójaszósszal egy polcon volt a hűtőben két flakon mustár, és az egyik már igazán elfogyhatna, tettem bele kb. 1 evőkanálnyi mustárt – ennyi volt benne – majd a rizs főzőkrém egy részét és 1 deci vizet. Összeforraltam még egyszer, és megkóstoltam. – Hű, ebből muszáj ennem most rögtön! – kerestem hozzá valamit köretnek. Végül darabolt vegyes salátával és bébispenóttal tálaltam.

Liked it? Take a second to support Mesmes on Patreon!
Oszd meg a barátaiddal!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑